Burrata komt oorspronkelijk uit Puglia en het is mozzarella die gevuld is met een mengsel van room en wrongel. Vandaar dat de binnenkant altijd zo mooi uit de kaas loopt als je hem aansnijdt.
Door de room is burrata een stuk weelderiger, maar ook zachter van smaak dan mozzarella. Heerlijk als borrelhapje of voorgerecht met wat citroenrasp, zout en goede olijfolie. Burrata heeft niet veel nodig, maar ter inspiratie hebben we een receptje voor je uitgekozen. Met de specialiteit van het voorjaar, het witte goud... Witte asperges (ook verkrijgbaar bij ons)
Recept:
Schil de asperges en snijd één à twee centimeter van het kontje af. Leg ze na het schillen in koud water.
Kook de asperges rechtop staand in een asperge in of grote kookpan in ruim water.
Als het water kookt, laat je de asperges vijf minuten koken. Zet daarna het vuur uit en laat de asperges met de deksel op de pan nog tien tot vijftien minuten staan afhankelijk van hoe al dente"je ze hebben wilt.
Kook de doperwten vijf minuten in een pannetje met water en een stukje van een bouillonblokje. Giet de erwtjes af en pureer ze met de crème fraîche tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper. Maak de dukkah. Rooster de amandelen even in een droge koekenpan, tot hun aroma’s vrijkomen. Doe ze samen met de blaadjes dragon in een keukenmachine en maal ze tot een fijn mengsel. Geen keukenmachine? Een vijzel werkt ook.
Nu ga je het bordje opmaken. Trek met de achterkant van een lepel een schuine baan van de doperwtenpuree over het bordje. Leg daar drie witte asperges (of meer...) op. Daarop gaat de burrata, waarvan je de zijkant bestrooit met de dukkah. Maak eventueel af met nog wat extra dragon.
Ingrediënten:
- 500 gram witte asperges
- 1 bol burrata
- 120 gram doperwten (diepvries)
- 1 eetlepel crème fraîche of room
- 1/4 bouillonblokje (bijv. groente of paddenstoelen)
- 30 gram amandelen
- Klein bosje dragon
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy